söndag 5 december 2010

Gunsta grupp 2 vecka 2

29 november- 3 december
Vinterljus
Då var det måndag igen och vinterskruden har ökat på sen förra veckan i vår vackra natur. Gruppen samlades på stationen och bussen for iväg lastad till stugan. Väl framme fick vi i oss varmt att dricka och åt vår frukost som var och en hade med sig. Idag var det Mariannes dag men innan satt vi och småpratade om livet i allmänhet. Deltagarna gick in till mysrummet för att ha samtal med Marianne. Det var rejält kallt, vinden tog i utanför husknuten och det kändes skönt att vi var inomhus denna dag. När gruppens stund tillsammans med Marianne var över samlades vi återigen inne i rummet. Jag delade ut ryggsäckar, termosar, kosor, första hjälpen kit, visselpipor mm som alla deltagarna får av Skogsstyrelsen. Allt för att underlätta att varje deltagare ska kunna ha med sig sitt eget fika/frukost när vi är ute i skog och natur. De flesta tyckte att det nästan var som julafton. Efteråt for vi till stationen för att säga hejdå till varandra och på återseende imorgon.
Karta & kompass
Tisdagen var riktigt kylig, men ack så vacker när solen lyste från den klarblåa himmelen. Idag hade vi karta och kompass, vilket var lite nervöst för deltagarna som inte hade varit i kontakt med det sen skoltiden. Men allt löste sig bra. Medan vi väntade på att kaffet och tevattnet skulle bli klart började vi titta lite lätt på kartan som var över Södra Björnön. Jag hade tagit fram tre olika kartor för att deltagarna skulle se de olika varianterna som kan finnas, det finns fler men jag valde tre. När vi skulle sätta oss till bords för frukosten kom Stig Karlsson från Arbetsförmedlingen, han skulle vara med oss denna dag för att lära känna deltagarna bättre. Han var varmt välkommen och det var inte alls dumt att han var kunnig i karta och kompass. Efter frukosten tog vi tag i kompassen, jag fick hjälp av en del deltagare som var riktigt duktiga på det hela samt av Stig. När vi kändes oss lite varma i sinnet åkte vi ut till Södra Björnön för att se allt visuellt också. Alla var duktiga på att ta ut vägarna via karta och kompass, nervositeten släppte greppet och det blev roligt istället. Det var -15 ute så det blev ingen långvarig utevistelse men tillräcklig för denna dag. Efteråt sa vi hejdå till varandra.
Keramikalster
Onsdag och det var gnistrande kallt ute, -19⁰. Denna morgon åkte gruppen och jag till Gudrun och till hennes kreativa stuga. Alla var förväntansfulla, spända och nyfikna på vad som skulle hända. Det tog inte lång tid förrän alla deltagare var inne i sitt eget skapande, ena stunden pratas det för fullt nästa är det knäpptyst, kreativiteten tog över alla sinnena. Vackra ting tog form, det blev olika former av tomtar, katter, hjärtan mm. Vi alla njöt av att få vara en stund i en annan värld. Fikat glömdes inte bort, kaffe och te samt lite gott slank det ner i våra magar. Måste säga att vi hade alla svårt att slita oss från Gudrun idag. Jag och Gudrun hjälptes åt att packa ner förra gruppens vackra ting, nu blir det till och träffas så att Ni får Era kreationer. Efteråt for vi in till Västerås igen och sa hejdå till varandra.
Torsdag och kylan har tagit tag i oss och dimman ligger tät i skog och mark, -21. Bussen fylls med glada deltagare som pratar glatt om allt möjligt. När vi kommer fram till stugan åker kaffepannan på, frukosten dukas fram. Det pratas om livet och allt vad det innebär, skratt och allvar avlöser varandra. Marianne tar sedan över och gruppen förflyttar sig till mysrummet för en trevlig stund i känslornas värld. När vi har städat stugan, plockat undan soporna är det dags att åka ner till stationen igen. Väl framme önskade vi varandra en underbar helg, efter det gick vi alla åt var sitt håll för att snart återses igen.